Blog/Nieuws

Lead nurturing in B2B: zou jij al trouwen na één date?


Lead nurturing is inmiddels een bekende activiteit voor B2B-marketeers, maar nog vaak wordt de fout gemaakt dat leads te snel door marketing worden overgedragen aan sales. Niet elke lead is namelijk meteen klaar om met sales te praten.

Leads hebben aandacht nodig, dit proces noemen we nurturen. Je moet leads dus eerst nurturen voordat je met ze praat over jouw product of dienst. Wees er dus zeker van dat je geen tijd verspilt aan het nabellen van mensen die nog niet klaar zijn voor zo’n gesprek. Door leads te nurturen bind je de mensen aan je bedrijf en verhoog je tevens de kwaliteit van je leads.

Op 16 maart 2017 wordt voor de 8ste keer het B2B Marketing Forum gehouden. En ook het thema lead nurturing komt dan aan bod. Yvette Gietelink, Senior Programme Manager bij spotONvision, zal deze dag workshops geven over dit onderwerp en de deelnemers hands-on meenemen. Ik stelde Yvette een aantal vragen om een idee te krijgen over het onderwerp en haar visie hierop.

Waarom is lead nurturing zo belangrijk in B2B-organisaties vandaag de dag?

“In B2B duurt het koopproces vaak erg lang en is het tevens een complex proces. Daarom is het belangrijk dat je je kopers en klanten gedurende langere tijd kan boeien en binden. Het is dus van belang om je leads te nurturen, en daar zijn genoeg manieren voor.

Om succesvol leads te nurturen heb je een aantal elementen nodig, denk bijvoorbeeld aan een goed contentmarketingprogramma, een lead management proces (goede samenwerking tussen marketing en sales) en een IT-infrastructuur om geautomatiseerde campagnes te kunnen draaien. Denk hierbij aan marketing automation. Met marketing automation kun je o.a. personaliseren op basis van data en je resultaten meten. Maar ook zonder marketing automation kan je starten met lead nurturing. Weten wat je koper beweegt en welke content je moet hebben om antwoorden te geven op vragen die bij hun rijzen is al een goede start.”

Hoe definieer je een lead?

“Het uitgangspunt bij het nurturen van leads is dat je je doelgroep kent. Om de kwalificatiecriteria van een lead te definiëren is het belangrijk om te brainstormen met marketing en sales. Breng in kaart wat een lead nu eigenlijk betekent voor het bedrijf. Stel bijvoorbeeld vragen als: Hoe ziet onze doelgroep eruit? Wie hebben we al in onze database? Aan wie verkoopt sales? Wanneer start volgens ons marketing en wanneer draagt marketing het over aan sales? En wat zijn goede/slechte leads? Het is dus belangrijk dat ook hier marketing en sales met elkaar in gesprek gaan en gaan en bespreken wat hun gezamenlijke doelen zijn.”

Wat kunnen de mensen te weten te komen over dit topic op het B2B Marketing Forum?

“Je leert tijdens het B2B Marketing Forum hoe je bepaalt op welke doelgroep je je het best kan richten. Daarnaast leer je hoe je de buyer’s journey ‘mapt’ zodat je relevante campagnes kan maken. Want inzicht hebben in je koper is ontzettend belangrijk in dit proces. Ook kom je meer te weten over welke type nurturing er zijn en welke type nurturing het beste bij jouw bedrijf en product en/of dienstverlening past.”

Waarom moet een B2B-marketeer naar jouw sessie komen op het B2B Marketing Forum?

“Dat het nurturen van leads belangrijk is, weten we inmiddels. Dus als je meer te weten wilt komen hoe je hier nu mee aan de slag kan gaan, dan ben je van harte welkom bij mijn workshop. We gaan tijdens de workshop samen aan de slag met een stappenplan voor het nurturen van leads. We gaan daarnaast ook het geleerde in de praktijk brengen en oefenen op een echte case. Zodat je meteen hands-on aan de slag gaat met hoe lead nurturing nu eigenlijk werkt.”