Blog/Nieuws

Foodreporter.nl: het succesvolle B2B recept van DeliXL

Foodreporter.nl is tegenwoordig de online hotspot voor een ieder die een passie heeft voor de horeca én uiteraard voor eten. Het concept werd in 2010 opgericht door DeliXL en is tegenwoordig hét online platform voor horecaondernemers, -werknemers en koks. DeliXL heeft met deze website bewezen dat je met een succesvolle B2B strategie van Contentmarketing ‘thoughtleader’ kunt worden binnen je markt. Tijdens de B2B Marketing Award uitreiking 2013 nam DeliXL dan ook de prestigieuze Award in ontvangst, wat het succes van de strategie nog meer benadrukte.

Marco van Davenhorst, marketeer en foodreporter bij DeliXL, nam trots de prijs in ontvangst. Marco: “het werd ons door veel mensen gegund. We kregen erg veel felicitaties en het heeft laten zien dat er veel goodwill is voor onze website.” Foodreporter.nl is een plaats waar interviews, verslagen, video’s en succesverhalen van en over de horeca worden verteld. “Wat Marketingfacts voor de marketeer is, is Foodreporter voor de horecaman,” gaat Marco verder. “En dat sluit perfect aan bij onze doelstelling om in 2014 een vooraanstaand interactieplatform in Nederland te zijn.”

Camera’s, Microfoons, een blog en 1000 euro budget

Tijdens de case presentatie op het B2B Marketing Forum was niet alleen de jury, maar ook het publiek onder de indruk van het budget dat met het foodreporter project gepaard ging. Grote namen als KLM en Rabobank legden het af, mede doordat bij dit project een maximaal rendement is gehaald uit een minimale investering. Het budget was niet meer dan 1000 euro, waar de redacteuren camera’s, microfoons en een blog van kochten. Marco: “in het begin gingen we a la het programma ‘De Jakhalzen’, op pad naar verschillende evenementen, op zoek naar opinieleiders en bekende personen. Zo spraken en filmden wij onder andere Herman den Blijker en Jort Kelder. Deze filmpjes zetten we op gratis kanalen als Youtube. Door middel van Social Media konden we onze doelgroep bereiken. En bovendien maakten we een aparte website, volledig in het beheer van DeliXL, maar met een eigen smoel en identiteit.”

Het succes van foodreporter is goed zichtbaar. In de korte tijd dat de website bestaat heeft het een stevige achterban gekregen, met ruim 6000 volgers op Twitter en social media en een groeiend aantal bezoekers dat in de duizenden loopt. Dat heeft het bedrijf een hoop opgeleverd. Marco: “naast het feit dat het platform een opinieleider is, heeft het een hoop goodwill, interesse en leads opgeleverd. En dat laatste is waar bedrijven uiteindelijk toch naar kijken; wat levert het hen op?” Volgens Marco kunnen we niet direct spreken van gigantische aantallen, maar heeft het meer mogelijkheden gecreëerd om op lange termijn relaties met potentiële klanten te bouwen. Ook Sales is enthousiast over het platform. “Zij zetten het platform in als tool om meer leads te genereren en daarnaast geven zij regelmatig suggesties om specifieke prospects aan te spreken met content. Daarnaast geeft het ons als bedrijf inzicht in trends die de doelgroep echt aanspreken. Hiermee versterken we weer onze offline magazines.”

Een kijkje in de keuken van DeliXL

Eén van de grote uitdagingen die marketeers anno 2013 hebben, is de directie of beslissing makers binnen hun bedrijf overtuigen voor nieuwe initiatieven. Marco geeft als tip dat je niet alleen uitlegt wat je gaat doen, maar dat je met name uiteenzet wat het allemaal oplevert. “Het is cruciaal dat je de stakeholders overtuigt. Doe je dat niet, dan loop je tegen drempels op. Leg daarom goed uit wat de voordelen voor het bedrijf zijn”, aldus Marco. De directie van DeliXL is altijd enthousiast geweest en de samenwerking met sales is door dit platform verbeterd. Marco: “wij zijn een perfect voorbeeld van ‘earned’ media. Hoewel we onze doelstelling nog niet volledig bereikt hebben, zijn we op dit moment zeker goed op weg.”

Op 27 September organiseert spotONvision i.s.m. USG Marketing, Communicatie & Sales een evenement over de laatste trends en successen in B2B Marketing. Marco zal op deze dag een presentatie geven over de B2B case, welke plannen DeliXL heeft en hoe zij het grootste interactieplatform van Nederland gaan worden. Ben jij een B2B Marketing manager en wil je vooraan zitten? Schrijf je dan nu in.