Blog/Nieuws

CMO study: marketeers zijn te weinig betrokken bij hun klanten

IBM ondervroeg ruim 1700 CMO’s wereldwijd om te zien waar zij mee worstelen in hun huidige marketingbeleid. De belangrijkste uitkomst? We zijn konijnen gevangen in de koplampen. We krijgen geen dialoog op gang met onze klanten, we weten niet wat het effect is van de besteedde euro’s aan marketingbudget en we weten ook niet hoe we beter naar buiten kunnen treden. Dat klinkt deprimerend maar Ronald Velten, hoofd Marketing bij IBM Benelux ziet zeker kansen. Velten bespreekt onder andere de uitkomsten van de wereldwijde CMO study tijdens het B2B Marketing Forum op 20 maart.

spotONvision interviewde Velten over de uitkomsten van de interviews met de CMO’s uit de Benelux. In deze regio zijn de uitdagingen ongeveer hetzelfde als waar men wereldwijd tegenaan loopt. De drie grootste uitdagingen zijn:

  • Data-explosie: we weten niet wat we met alle data die binnenkomt aanmoeten. Wat is belangrijk, wat moeten we structureel meten en hoe gebruiken we het vervolgens.
  • Social media: hoe zetten we het in, wanneer zetten we het in en moeten we ons er überhaupt wel aan wagen.
  • De klant centraal: hoe zorgen we dat we ons echt op de klant richten en niet enkel op de knaken.

Het is dus niet verrassend dat Velten zegt dat we moeten veranderen. “Het moet anders, we moeten in contact treden met de klant. Gebruik buyer personas, weet wie je klant is. We richten ons nog teveel op de transactie en te weinig op de klantervaring. We marketen nog te veel vanachter ons bureau. We moeten meer naar buiten, naar de klant toe. Bij IBM gebruiken ze daarvoor de triple A van marketing:

  • Ambitie: de bereidheid je te verbeteren
  • Attitude: ga er op uit om die dialoog aan te gaan
  • Persoonlijke accountability: succes en mislukking liggen dicht bij elkaar, je hebt dus met beiden te maken. Neem er dan de verantwoordelijkheid voor.

Ronald Velten deelt meer uitkomsten van de CMO Study van IBM tijdens B2B Marketing Forum. Daarnaast toont hij de best en worst practices van IBM in hun wil om meer met de klant in contact te komen.