Blog/Nieuws

B2B Marketing: Vergeet cijfers, ga ‘unmarketen’

In een interview dat B2B marketeer Shimon Ben Ayoun van spotONvision onlangs hield met marketingheld Scott Stratten, zegt Scott: “Nee hoor, je hoeft niet spontaan alles te vergeten wat je op school hebt geleerd. Je hoeft zelfs niet te wissen wat je aan kennis hebt opgedaan in je professionele leven. Je moet alleen zorgen dat wat je doet, je het goed doet.“ Dat is tenminste wat Scott Stratten wil. Gebruik kanalen als direct mail, e-mailmarketing en social media niet zoals al jaren wordt gedaan maar probeer eens wat anders. Probeer je product eens te vermarkten zoals de consument het zou willen.

Terugvolgen

Stratten maakte naam nadat hij 30 dagen enkel op Twitter leefde. Dit resulteerde in ruim 7000 tweets. Het experiment leerde hem een belangrijke marketingles. Social media (en met name Twitter) is voor dialoog. 75 procent van al zijn tweets zijn replies. Hij beantwoordt en betrekt mensen. En dat zou het doel moeten zijn van iedere marketeer. Doordat hij Twitter effectief inzet heeft hij ook een belangrijke les geleerd: volg niet iedereen automatisch terug als ze jou volgen. Dat was in ieder geval de grootste fout die Stratten in de begindagen maakte. Volgen moet op basis van keuze en voorkeur gebeuren niet op basis van automatisme. Je moet je waarde aan volgers bewijzen en zij moet op hun beurt ook hun toegevoegde waarde voor jouw cirkel bewijzen. Dat is de enige manier waarop je alles bij kunt houden.

Unmarketing

Zijn boek ‘Unmarketing’ verdiept zich in de voorbeelden van goede marketing. Nou ja, de goede manier van marketing bedrijven. Stratten gelooft dat goede marketing is opgebouwd uit drie fases:

  • Aantrekkingskracht
  • Momentum
  • Uitbreiding

Natuurlijk is het eerst het moeilijkst om te bereiken. Mensen bereiken en naar je toetrekken met interessante content is het moeilijkst. Want we kunnen niet altijd die geweldige content leveren. Lever je dat dan zullen mensen ook bij je terug blijven komen omdat je echt een toegevoegde waarde bent. Dan ben je aangekomen bij momentum. Mensen blijven bij je terugkomen om wie je bent en wat je biedt. Heb je ze binnengehaald via een medium breid dan je groep volgers en het aantal media uit. Dat is de beste manier om betrokkenheid te genereren.

Marketing ROI

Nu we toch bezig zijn… vergeet ook die zoektocht naar de ROI van social media. Het is alleen maar een middel, het is niet het doel op zich. We gebruiken de verkeerde maatstaven. Er zijn teveel beïnvloedende factoren. De ROI is afhankelijk van wat je met social media doet. En wat je dan ook doet, zorg dat je het beter doet.