Blog/Nieuws

B2B contentmarketing naar het volgende niveau

Content-Marketing1De manier waarop zakelijke kopers kopen verandert nog steeds. Alles moet sneller, transparanter en onder hogere druk. Daarmee wordt de druk om resultaten te laten zien aan de kant van de verkopende partij, steeds groter. Dit geldt voor bedrijven in het algemeen, maar in het bijzonder ook voor afdelingen, teams en managers die binnen deze bedrijven sleutelposities innemen. Daar waar de salesafdeling van oudsher een sleutelpositie inneemt, heeft marketing nog altijd een achterstand te verwerken. Marketing- en communicatieprofessionals moeten zich continu bewijzen. De roep en de druk om resultaten is nadrukkelijk aanwezig.

B2B-marketeers die zich ervan bewust zijn, hebben al enige tijd terug het roer omgegooid naar nieuwe manieren van marketing, denk aan:
–  Een strategie waarbij waardevolle content voor de doelgroep centraal staat
–  Een aanpak waar niet alleen maar marketingboodschappen gepusht worden
–  Een aanpak waarbij luisteren, interactie en engagement centraal staan
–  Activiteiten waarbij de kansen van het internet en nieuwe technologieën optimaal worden benut

Van tools naar integrale aanpak
De contentmarketinghype grijpt om zich heen. Steeds meer lezen we over geschikte tools om content in te verpakken: “Hoeveel whitepapers hebben we al? Laten we klantcases maken, dat schijnt goed te werken! We moeten vaker bloggen! Laten we een LinkedIn-groep oprichten.”

Wat opvalt is dat er vooral wordt gesproken over tools en heel weinig over de strategie achter de tools. Om echter succesvol te zijn, zul je vanuit je visie op marketing een complete en integrale contentmarketingstrategie moeten uitrollen. Deze strategie zal impact hebben op de tools die je inzet, op de samenwerking met sales en de afspraken over het lead managementproces, en uiteindelijk ook op hoe je georganiseerd bent.

Zit jij bij de marketingvoorhoede?
Volgens recent onderzoek (CMI-Benchmark 2014) behaalt zo’n 10 procent van de B2B-marketeers al succes met contentmarketing in de VS. Er is waarschijnlijk ook in Nederland een dergelijke voorhoede. De marketeers van de voorhoede kunnen doorpakken naar het volgende niveau van contentmarketing; daar waar we met buyer persona profielen werken en waar we de content nauwkeurig afstemmen op de fases van het koopproces. Deze voorhoede zal aan de slag gaan met het nurturen van leads gedurende het vaak lange koopproces. Ben jij al begonnen?

NB
spotONvision organiseert regelmatig de masterclass ‘Contentmarketing voor gevorderden’. Tijdens het B2B Marketing Forum comprimeren we de masterclass tot een powersessie van anderhalf uur.  Deze powersessie start om 14:40. Mis het niet!